Stal nierdzewna i jej czyszczenie

Aby utrzymać armaturę i instalacje stalowe w nienagannej kondycji przez wiele lat, wymagana jest ich odpowiednia konserwacja. Składa się ona z dwóch etapów — usuwania zabrudzeń oraz dezynfekcji. W tym artykule omówimy, jak prawidłowo dbać o stal nierdzewną i jej czyszczenie.


Zapobieganie powstaniu zabrudzeń

Jeżeli wyroby ze stali nierdzewnej mają kontakt z wodą, niezbędne może okazać się zainstalowanie odpowiednich filtrów. Wyeliminowanie niekorzystnych jonów ograniczy powstawanie osadów na powierzchni stopu, które z kolei z czasem odkładają się w postaci trudnych do usunięcia zabrudzeń, a także stają się schronieniem dla mikroorganizmów. Szczególnie niekorzystna jest duża ilość krzemianów, jonów żelaza i materii organicznej zawieszonych bądź rozpuszczonych w wodzie.


Czyszczenie stali nierdzewnej

Usuwanie zabrudzeń powinno odbywać się na bieżąco, w zależności od specyfiki zastosowania danego wyroby stalowego. Do czyszczenia można użyć roztworu kwasu szczawiowego, który nanosi się na powierzchnię stopu za pomocą miękkiej szmatki. Po kilku minutach stal nierdzewną należy dokładnie wypłukać.

Aby uniknąć zarysowań i innych uszkodzeń na powierzchni stopu, powinno się bezwzględnie unikać szorowania i intensywnego tarcia. Nie zalecane jest także stosowanie materiałów ściernych, takich jak wełna stalowa. Należy unikać kontaktu stali nierdzewnej z kwasami nieorganicznymi i wybielaczami na bazie podchloryn sodu, ponieważ mogą one spowodować przebarwienia i korozję wżerową.


Mycie CIP – Cleaning in Place

Metoda to pozwala na czyszczenie wyrobów ze stali nierdzewnej, takich jak rury czy urządzenia procesowe, bez konieczności ich demontażu. Z systemów tych powszechnie korzysta się między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym czy kosmetycznym. Czyszczenie CIP obejmuje kilka etapów, które dostosowane są do rodzaju zabrudzeń i specyfiki danej instalacji. To jeden z najskuteczniejszych sposób na bieżące czyszczenie armatury i instalacji stalowych, co pozwala na utrzymanie najwyższych standardów higienicznych w zakładach przemysłowych każdego typu.