Gatunki stali i ich zastosowanie

Stal klasyfikuje się w zależności od głównego czynnika. Istnieje podział wynikający ze składu chemicznego, zastosowania czy wysokiej oporności, jaką wykazuje np. stal nierdzewna. Wyróżnia się kilka gatunków, m.in. 304L i 316L, które różnią się między sobą zawartością niklu i molibdenu. Materiał ten kojarzy się przede wszystkim z mostami czy innymi słynnymi konstrukcjami. To jednak ich niejedyne zastosowanie. Dostępna u nas armatura spożywcza jest produkowana właśnie ze stali nierdzewnej. Wybraliśmy elementy z tego surowca po to, by oferować naszym klientom złączki, które nie zawiodą ich podczas wytwarzania żywności czy napojów i nie tylko.


Z jakiego gatunku stali produkowane są elementy instalacji?

Nasza armatura przede wszystkim kolana, trójniki, śrubunki, złącza clamp, włazy, wzierniki czy głowice myjące. Co ważne, wykorzystuje się je nie tylko w branży spożywczej. Kolana, wykonane ze stali AISI 304L oraz AISI 316L, są częścią instalacji w przemyśle chemicznym czy farmaceutycznym. Dobór gatunku zależy od tego, czy dana część urządzenia będzie mieć bezpośredni kontakt z danym produktem. Trójniki, również dostępne w wariantach 304L oraz 316L, wykorzystuje się w produkcji spożywczej, do armatury w mleczarniach czy przetwórniach owocowo-warzywnych.


Nie tylko trwałość – poznaj zalety stali nierdzewnej

Dlaczego więc zdecydowaliśmy się oferować armaturę spożywczą ze stali nierdzewnej? Ten element konstrukcyjny wykazuje bowiem bardzo dobrą odporność na korozję. Nie wymaga częstej konserwacji, co widać nie tylko po drobnych elementach, ale i nawet po słynnych budowlach. Jest plastyczna i wyróżnia się wysoką udarnością – również w niskich temperaturach. Można ją łatwo spawać dowolnymi metodami. Stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, dzięki czemu łatwo się ją czyści i dezynfekuje. Trwałość i zaawansowana konserwacja sprawiają, że użytkuje się ją latami. Dzięki temu jest też przyjazna dla środowiska. Co ważne, podlega recyklingowi, zatem po zakończeniu cyklu można wykorzystać stal powtórnie w armaturze spożywczej lub innych gałęziach przemysłu.